Det er første desember dere! Hva er vel da bedre enn å kickstarte den beste måneden i året med hjemmelaget marsipan? Sunnere, hjemmelaget marsipan tilogmed. Når jeg sa til en venninne av meg at jeg hadde laget dette, så var hennes kommentar, du vet Anniken, for meg høres det ut som du sier at du har laget vond marsipan… Det er kanskje fler som tenker som henne.

Sunnere godteri? Det må være vondt godteri. Men helt seriøst! Den ble utrolig god! Jeg er så fornøyd.

Både Marius og Amanda digget den og vi er faktisk enige om at den slår den vanlige marsipanen! Heeeeeelt sant! Det er denne jeg skal servere i år hvertfall, det er helt sikkert.

Jeg har brukt dadler som søtning sammen med litt melis. Her kan du velge om du vil bruke sukrinmelis eller vanlig melis. Ved å bruke dadler er denne veldig mye bedre for blodsukkeret ditt. Dadler er svært rike på kostfiber og i tillegg har den et høyt innhold av kalium.

For å få den lyse marsipanen må du skolde mandlene først. Det gjør du ved å koke opp vann og la mandlene ligge og trekke i noen minutter. Hell av vannet, la de avkjøle seg litt og klem av skallet. Det er ikke nødvendig å skolde, men jeg synes det ser finest ut. Sjokolade hører med og jeg har brukt mørk sjokolade med 70% kakao. På kulene strødde jeg litt havsalt på toppen, stengene er dyppet i kokos og de flate kakene har jeg pyntet med en mandelskive.

For å lage en liten ladning sunnere marsipan, trenger du:

  • 200 g mandler, skoldet eller ikke
  • 80 g dadler uten stein
  • 7-10 dråper mandelessens
  • ca 3 ss melis eller sukrinmelis
  • Sjokolade til å dyppe marsipanen i.

Slik lager du julemarsipan:

Ha mandlene i en foodprosessor sammen med dadlene. Sett på full guffe til det blir helt finmalt. Drypp noen dråper essens i og et par skjeer med melis. Sett på maskinen igjen og la den gå til du ser at massen får en seigere konsistens. Det kan hende du må stoppe opp innimellom for å skrape ned mandler fra siden av bollen. Nå må du begynne og smake deg til. Kanskje du trenger noen dråper med essens til eller litt mer melis. Når du synes den smaker perfekt, heller du massen ut på et rent bord og knar den sammen med hendene. Pakk den i plastikk og sett den kaldt i 15 minutter.

Lag ønskede former og legg på et fat. Smelt sjokoladen i vannbad og dypp kulene og figurene dine i den. Ha på ønsket pynt og sett kaldt til sjokoladen har stivnet. Så er det bare og nyte deilig, sunnere marsipan.

grove julekakescones matbloggen