Jo, det går faktisk ann å lage GODE fastelavensboller litt sunnere enn de vanlige. Vi synes tilogmed disse er bedre. Halvgrove, mindre sukker og mindre smør gjør disse til et mye bedre valg enn hveteboller med krem. Jeg fylte dem med mager kesam og rørte bringebær. Du kan også velge kesam med vanilje for litt mer smak. De rørte bringebærene er en frossen pose (400g) som bare tinte på kjøkkenbenken også rørte jeg de med 2 ss rørsukker og litt fiberhusk for å få litt tykkelse på den. Disse bollene er perfekte med smør og en brunostskive på, eller rosiner eller mørke sjokoladeknapper i deigen før du steker dem.

Til 8 store, eller 12 små fastelavnsboller, trenger du:

  • 100 g havremel eller lettkokte havregryn
  • 150 g fibra, fullkornshvetemel
  • 250 g hvetemel
  • 3 ss rørsukker
  • 1/2 banan
  • 1 ts kardemomme
  • 25 g fersk gjær
  • 3 dl melk
  • 50 g smør/margarin
  • 30 g mager kesam

Slik lager du sunnere fastelavnsboller:

  • Bland alt det tørre.
  • Varm melken til 37 grader og smuldre i gjær.
  • Mos bananen og ha i det tørre sammen med melken.
  • Elt godt.
  • Mot slutten av eltingen tilsetter du smøret i terninger og kesamen. Elt til smøret har forsvunnet inn i deigen.
  • Sett til heving i 40-60 minutter.
  • Del deigen i åtte eller tolv og trill til boller.
  • Sett til etterheving i 30 minutter.
  • Pensle med egg og stekes midt i ovnen på 225 grader i 7-10 minutter.
  • Avkjøles på rist.
  • Del i to, smør på kesam og hell over bærene. Strø med litt melis som pynt.
Eltefrie Rundstykker til frokost
havremuffins
grove horn med gulrot